Gołąbki poznańskie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg mięsa mielonego,
- 1 kg białej kapusty,
- 3 srednie cebule,
- 2 woreczki ryżu,
- 0,25 kg kaszy manny,
- 4 całe jajka,
- 4 kostki rosołowe,
- puszka pomidorów w sosie własnym,
- koncentrat pomidorowy.

Jak przyrządzić?

Mięso wymieszać z poszatkowaną kapustą i cebulą, dodać surowy ryż, kaszę mannę, jajka. Wszystko posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Formować małe kuleczki i obsmażać na oleju (lekko). Podsmażone kotleciki wkładac do żaroodpornego naczynia, zalać sosem (7 szklanek wody + pomidory + koncentrat). Wstawic do piekarnika na 1,5 godz. w temp. 220 stopni.

Uwagi:

SMACZNEGO!!!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorK-aha

Gołąbki poznańskie: Podobne przepisy

Gołąbki poznańskie: wypróbuj również

Gołąbki z grzybami

... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z tradycyjnych potraw są gołąbki. Jakie pomysły na nie możemy wykorzystać? Jak zrobić gołąbki z grzybami? Te i inne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... polskiej i zabrać się do roboty. Jedną z ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... . Niezastąpione są tu oczywiście pierogi albo naleśniki z różnym farszem świetnie sprawdzające się także w formie zapiekanej. Mało osób jednak wie, że w podobny sposób możemy wykorzystać gołąbki. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz wariacje ...

dawno temu

Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

... Gołąbki, gołąbki, gołąbki... ciągle za tobą chodzą, nie możesz pracować, bo o nich myślisz, nie potrafisz się skupić, bo prawie czujesz ich kuszący zapach. Nie chce ci się ich robić, bo to tyyyle ... pracy i przynajmniej 2 godziny w kuchni. A ...

dawno temu

Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... nie jest trudna, dlatego jeśli dotąd kupowaliście ...

dawno temu

Gołąbki z mięsem

... od innych i rozpocząć w pełni samodzielną przygodę z kulinariami. Nie wiesz, od czego zacząć? Dość prostym i efektywnym daniem są tradycyjne gołąbki z mięsem. Zobacz, w jaki sposób je przygotować oraz poznaj inne zastosowania mięsa mielonego w ...

dawno temu

Gołąbki w postaci zupy - jak to możliwe?

... Wczoraj były gołąbki bez zawijania, a dziś jeszcze większe szaleństwo. Co powiecie na zupę gołąbkową. Smakuje prawie jak gołąbki, tylko nie trzeba poświęcać czasu na umieszczanie farszu w liściach ... . To doskonały pomysł na obiad dla całej ...

dawno temu

Poznański Festiwal Dobrego Smaku

... W następny weekend (14-16 sierpnia) Poznański Stary Rynek będzie miejscem, które odwiedzi każdy smakosz. Przynajmniej myślami. Odbędzie się tam bowiem Festiwal Dobrego Smaku. Jeśli więc w ten weekend ... , a także zeszłoroczny zwycięzca. ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... Kapusta w tradycji kuchni polskiej obecna jest już od XIV wieku. Przez stulecia receptury na przygotowywanie z niej potraw były udoskonalane, dzięki czemu dziś możemy do woli się rozkoszować smakiem świątecznego kapuśniaka, surówki ze świeżej ...

dawno temu

Śladami jaguara

... Trzeba zacisnąć zęby, przyłożyć się do pracy, ewentualnie grać systemem w lotto. I zobaczyć, co z tego wyniknie. Z pracy i uporu z reguły coś wynika. Z bezczelności i kombinowania również. Każdy ma wolny wybór – byle nie leżeć i nie gapić się w ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... z sentymentem do smaków dzieciństwa. Zabierając ...

dawno temu

Wiosna w modzie

... W sklepie internetowym saltandpepper.pl pojawiła się wiosenno-letnia kolekcja poznańskiej projektantki Magdy Hasiak, stylistki i współtwórczyni marki Selektornia. Jest to druga kolekcja Magdy Hasiak ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Placek po zbójnicku

... Treściwe danie dla całej rodziny – większość z nas szuka takiego pomysłu co weekend. Kuchnia polska posiada wiele propozycji, jednak z czasem może okazać się, że ulubiony kotlet schabowy bądź gołąbki ...

dawno temu

Pyszne placki ziemniaczane

... „Pyra” to po poznańsku ziemniak. Bogactwo dań, jakie można wykonać na bazie tego warzywa jest niezliczona. Jedną z potraw, która nie wymaga wyjątkowych umiejętności kucharskich są placki ziemniaczane ...

dawno temu

W szkołach demokratycznych nikt nie chce wagarować

... tego potrzebuje dla siebie i swoich dzieci. 27558 Szkoły demokratyczne, choć w Europie mają stuletnią tradycję, w Polsce pojawiły się dwa lata temu. Pierwszą taką placówką była poznańska Trampolina ... zaproszą, by o tym opowiedział. Jeśli kilka ...

dawno temu

Masz dobre serce? Wyślij kurę na Madagaskar

... to nie tylko praca, rozrywka i zakupy, ale i chęć niesienia pomocy cierpiącym z powodu chorób, głodu, wojen i prześladowań. Na genialny pomysł wpadła poznańska Parafia Rzymskokatolicka pod wezwaniem ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ...

dawno temu

Powiązane Tematy