Składniki:
- 400 g makaronu kolanka,
- 200g szynki gotowanej,
- mały słoiczek zielonych oliwek,
- 1/2 kubeczka śmietany 18% słodkiej,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mąki,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- 20 dag żółtego sera,
- łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować na półmiękko. Oliwki osączyć, szynkę pokroić w małą kostkę.
Ugotowany makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia.
W tym czasie na patelni roztopić masło i zasypać mąką.
W naczyniu rozmieszać żółtko ze śmietaną i powoli dodawać na patelnię. Mieszać dopóki sos zacznie gęstnieć. Na końcu dodać starty ser. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Sos wymieszać z makaronem w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku os. 20 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Ania |