Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego (najlepiej z indyka),
- pół kilograma ziemniaków (może być trochę więcej),
- kilka ząbków czosnku (ile kto lubi),
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- trochę bułki tartej,
- 1 duzy peczek natki pietruszki,
- sól i przyprawa curry (ja daję ok. 4 płaskich lyżek, bo lubię, ale można mniej).
Jak przyrządzić?
Ziemniaki gotujemy, wyciskamy przez praskę aby uzyskać pure i odstawiamy do ostygniecia. Następnie łączymy z mięsem, pokrojoną drobniutko cebulą, natką i czosnkiem. Przyprawiamy solą i curry, masa powinna być wyrażnie zabarwiona na żółto od tej przyprawy. Teraz dodajemy jaja i tyle bułki tartej ile bedzie potrzeba, aby masa dała się formować. Lepimy płaskie, okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na oliwie lub oleju. Najlepiej usmażyc na początku jednego kotlecika, jesli sie rozpada, to oznacza to, za musimy dodać więcej tartej bulki do masy.
Jak podawać?
Podajemy z surówkami, pasuje z kapusty pekinskiej lub z korniszonami.
Uwagi:
Curry i natka nadaje tej potrawie niepowtarzalny smak. Kotlety są wyjątkowo smaczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 duże porcje |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Renata |