Składniki:
- pół kilograma mąki,
- 3 jajka,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 dag świeżych (lub zamrożonych) owoców,
- 1 budyń śmietankowy.
Jak przyrządzić?
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić piane i wsypac pół szklanki cukru. Wszystkie składniki wyzej wymienione zagnieść bardzo dobrze. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i posypac bułką tartą. 2/3 ciasta wyłozyc na blache i rozformować, posypac ciasto budyniem i wyłożyć owoce. Na owoce wylać piane z białek, reszte ciasta- 1/3 - kruszyć na pianę. Ciasto włożyc do piecyka na 45 minut, tak aby ciasto z wierzchu było złociste. Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem.
Życzę SMACZNEGO!!!
Potrzebne przybory:
Stolnica do wygniatania ciasta, mikser.
Jak podawać?
Na talerzykach deserowych.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | do 30 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | karolusia |