Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg. mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki Vegety,
- 1/4 paczki drożdzy,
- 1/2 szklanki tłuszczu (olej).
Farsz:
- 3 cebule,
- 3 parówki,
- 4 ogórki konserwowe,
- 20 dag. sera żółtego.
Jak przyrządzić?
Drożdze, żółtka,cieple mleko, czosnek,połowa mąki i Vegeta wszystkie składniki miseszamy a następnie pozostawiamy do wyrośniecia na godzinę. Po godzinie dodajemy reszte maki i wyrabiamy ciasto dodajac pół szklanki tłuszczu. Ciasto musi odcodzic od reki.Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placki.Te placki układamy na okrągłej formie, ale tak aby brzegi tez były wypłnione. Nastepnie przygotowujemy farsz. Cebule smażymy na patelni z odrobiną oleju. Na przygotowany placek kładziemy ser żółty następnie przesmażoną cebulę, parówki, ogórki konserwowe i ser żółty. Na wierzch kladziemy następny placek i wszystko dokładnie zakrywamy i sklejamy placki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na około 1 godzine w tem 180 st. c.
Podawac z majonezem lub ketchupem.
Zyczę smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | annac |