Ciasto czosnkowe

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 1/2 kg. mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki Vegety,
- 1/4 paczki drożdzy,
- 1/2 szklanki tłuszczu (olej).

Farsz:
- 3 cebule,
- 3 parówki,
- 4 ogórki konserwowe,
- 20 dag. sera żółtego.

Jak przyrządzić?

Drożdze, żółtka,cieple mleko, czosnek,połowa mąki i Vegeta wszystkie składniki miseszamy a następnie pozostawiamy do wyrośniecia na godzinę. Po godzinie dodajemy reszte maki i wyrabiamy ciasto dodajac pół szklanki tłuszczu. Ciasto musi odcodzic od reki.Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placki.Te placki układamy na okrągłej formie, ale tak aby brzegi tez były wypłnione. Nastepnie przygotowujemy farsz. Cebule smażymy na patelni z odrobiną oleju. Na przygotowany placek kładziemy ser żółty następnie przesmażoną cebulę, parówki, ogórki konserwowe i ser żółty. Na wierzch kladziemy następny placek i wszystko dokładnie zakrywamy i sklejamy placki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika na około 1 godzine w tem 180 st. c.

Podawac z majonezem lub ketchupem.

Zyczę smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt5 zł
Autorannac

Ciasto czosnkowe: Podobne przepisy

Ciasto czosnkowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy