Składniki:
pół kilograma mąki,
2 łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy,
pół paczki drożdży instant lub zaczyn: 2 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek mleka,
łyżeczka soli,
tyle ciepłej wody, by otrzymać niezbyt twarde ciasto,
oliwa do smarowani blachy.
Jak przyrządzić?
Jeśli mam drożdże zwykłe, najpierw przygotowuję zaczyn - drożdże mieszam z cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce - po około 20 minut, jeśli podwoi swoją objętości i zacznie się lekko ruszać, znak iż jest gotowy. Do miski wsypuję mąkę, dodaję zaczyn lub drożdże instant i wszystkie pozostałe składniki i dodaję około szklanki wody i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania oddaję ostatecznie tyle wody, by otrzymać elastyczne, miękkie ciasto. Kiedy ciasto błyszczące i bardzo gładkie, wyjmuję je z miski, miskę nacieram oliwą i ponownie do niej wkładam ciasto, a całość wkładam do dużej torby foliowej i dokładnie ją zamykam. Ciasto stawiam na 2 godziny w raczej ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto dzielę na około 12 porcji i każdą z nich rozwałkowuję na placek o grubości 0.5 cm - nie powinien być cienki, bo chlebki będą się palić podczas pieczenia. Placki odkładam na bok do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 stopni C. Kiedy placki podrosną, do piekarnika wkładam blachę na 3-4 minuty - powinna być mocno nagrzana. Wyjętą blachę spryskuję oliwą i kładę na niej chlebki i smaruję wodą. Chlebki piekę około 5-6 minut - powinny mocno urosnąć i być lekko złociste - podczas pieczenia trzeba je sprawdzać co chwilę, bo się naprawdę szybko pieką.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-12 |
Autor | Majka |