Składniki:
Dwie stópki świńskich nóżek, liść laurowy, ziele angielskie, kilka kawałków kiełbasy zwyczajnej, kawałek boczku, ziemniaki i cebula, najlepiej zakwas własnej roboty - czyli 500 - 600 mililitrów wody, 250 do 300 gram mąki żytniej, 3 ząbki czosnku i kawałek skórki razowego chleba, przykryć gazą lub ściereczką na 3 - 4 dni w ciepłym miejscu, dobry jest gliniany garnek, albo słoik, jeszcze sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar ze stópek, z liściem i zielem angielskim, kiedy stópki są miękkie wyjmujemy je, dodajemy kawałki kiełbasy - ok. 5 centymetrów, ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Jak będą w miarę miękkie, wlewamy zakwas tak, żeby zupka miała gęstawą konsystencję. Po zagotowaniu na koniec podsmażamy boczek z cebulką i wlewamy do gotującej zalewajki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Maciej |