Składniki:
Tyle samo ziemniaczków co plasterków chudego boczku,
oliwa z oliwek z czosnkiem i papryką chili,
biały pieprz,
tymianek suszony,
wykałaczki.
Jak przyrządzić?
Ziemniaczki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie prawie do miękkości, potem jak ostygną obrać ze skórki. Każdy ziemniak owinąć plastrem chudego boczku(spiąć wykałaczką). Ułożyć ziemniaki blisko siebie, tak aby się "dotykały" na wysmarowanej olejem(np. kujawskim) brytfance, polać (koniecznie!) każdy ziemniak oliwą z oliwek taką z dodatkiem czosnku i papryki chili, posypać białym pieprzem i suszonym tymiankiem.Na grubych oczkach zetrzeć trochę sera żółtego (gouda) i położyć troszkę na każdym ziemniaku, uważając żeby ser nie spadł, bo się przypali podczas pieczenia. Włożyć na 20 min. do piekarnika w 200*C . Gotowe!
Potrzebne przybory:
Wykałaczki, brytfanka.
Jak podawać?
Podawać z pomidorami pokrojonymi w kostkę z dodatkiem posiekanej cebulki lub z kapustą pekińską z dodatkiem ogórka i pomidora.
Uwagi:
Dla mężczyzny z reguły 1 porcja to 6-7 średnich ziemniaków, dla kobiety 3-4 ziemniaczki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | maga30 |