Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
1 kostka margaryny,
4 żółtka + 1 całe jajo,
2-3 łyżki śmietany (ale nie koniecznie, jak nie posiadamy w lodówce to może być bez),
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
zapach śmietankowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub całe opakowanie na 1/2 kg mąki),
ok. 1 kg truskawek (lub np. jagód).
Jak przyrządzić?
Z podanych produktów - oprócz truskawek oczywiście :)zagnieść ciasto. Nagrzać piekarnik do temp. 180st.C. Dużą blachę (sernikową) wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć zagniecione ciasto(nie wkładać wcześniej do lodówki!). Podpiec ciasto ok. 10-12 minut, wyjąć,posypać delikatnie mąką. Na ciasto wyłożyć umyte i wyszypułkowane truskawki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec następne 35-40 minut,albo nieraz krócej.Jak ciasto ma złoty kolor,sprawdzić patyczkiem, jak suche to GOTOWE! Wyjąć z piekarnika,wystudzić. Posypywać cukrem pudrem przed podaniem,bo inaczej cukier wsiąka w truskawki i brzydko wygląda.
WERSJA Z JAGODAMI:
Po wyłożeniu jagód na podpieczone ciasto, piec przez ok. 20 minut, w tym czasie ubić pianę z białek,które zostały nam z ciasta + 1-1 1/2 szklanki cukru. Wyjąć z piekarnika,wyłożyć ubitą pianę,wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 15 minut.
Jak podawać?
Truskawkowe posypywać cukrem-pudrem tuż przed podaniem. Jagodowe jest najlepsze z bezą na wierzchu.
Uwagi:
SMACZNEGO :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | MAGJAR |