Składniki:
Mięso wieprzowe, boczek, ser żółty, papryka (im więcej kolorów tym lepiej), ząbek czosnku, sól, pieprz, oregano, ziemniaki i odrobina bułki tartej.
Jak przyrządzić?
MIĘSO: mięso pokroić na kotlety, rozbić (najlepszy kształt to dłuższy niż szerszy). Natrzeć pieprzem, solą mogą być też inne przyprawy w/g uznania. Na każdym kotlecie układamy kolejno: plasterek sera, dość cienki plasterek boczku, a na "początku" kotleta po cienkim plasterku papryki np. czerwonej i żółtej plus odrobinkę cienko pokrojonego czosnku. Następnie zwijamy w roladkę i z dwóch stron związujemy nitką (można użyć wykałaczki, choć ja wolę nitki)i z wierzchu nacieramy nasze roladki oregano (duuuużo). Potem smażymy na niezbyt mocnym ogniu aż się zarumienią, następnie dolewany trochę wody i przykrywamy patelnię. Ser powinien się trochę roztopić i zrobi się pyszny sos. Dusimy dość długo. ZIEMNIAKI: kroimy na dość małe kawałki i gotujemy, ale trochę krócej niż zwykle, by nie były zbyt miękkie. Potem odstawiamy do ostygnięcia. Następnie podpiekamy na patelni posypując trochę bułką tartą dodając trochę pokrojonego w kostkę boczku. DODATKI: kto co lubi, ja podałam z brokułami.
Jak podawać?
Koperek/szczypiorek na ziemniakach jak zawsze w modzie.
Uwagi:
Łatwe do zrobienia i naprawdę smaczne.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | asia |