Składniki:
0,5 kg pieczarek,
1 cebula,
25 dkg piersi indyczej lub kurczaka,
150 ml śmietany 30%,
łyżka oliwy,
sól,
biały pieprz,
pół szklanki wytrawnego białego wina.
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić w paski, podsmażyć na oliwie, cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, powoli poddusić, posolić, popieprzyć, podlać winem, na większym ogniu wygotować nieco płyn, zalać śmietaną, pogotować wszystko razem jeszcze 15 min. aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Można też dodać mały ząbek czosnku, jak kto lubi. Serwować z ryżem, makaronem lub kartoflami. Też rzecz smaku. Mi najlepiej z ryżem smakuje.Smacznego.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, garnek, ewentualnie patelnia.
Jak podawać?
Z ryżem, kartoflami lub mięsem, jako danie główne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | ze wzgledu na śmietanę kaloryczne |
Autor | bibi-lola |