Indyk pod oscypkiem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Filet z piersi indyka (wielkość w miarę zapotrzebowania),
jajko,
oscypek wędzony,
papryka ostra (chili),
pieprz,
czosnek (opcjonalnie),
olej z pestek winogron (wariant zdrowy lub cokolwiek innego do smażenia;)).
Sos czosnkowy:
małe opakowanie jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu Jogomajo,
2 ząbki czosnku,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Pierś kroimy na cienkie, max. 1 cm grubości plastry, doprawiamy przyprawami i ew.nacieramy czosnkiem. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy każdy plaster w roztrzepanym w miseczce jajku i wrzucamy na patelnię. W międzyczasie łączymy w miseczce jogurt naturalny z majonezem light, dodajemy trochę pieprzu, wyciskamy czosnek i mieszamy. Po ok. 3 minutach smażenia przewracamy filety na drugą stronę i na każdym nich kładziemy plaster oscypka. Smażymy jeszcze ok. 5 min. i zajadamy np. z ziemniakami w mundurkach maczanych w sosie czosnkowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Autorkiah

Indyk pod oscypkiem: Podobne przepisy

Indyk pod oscypkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy