Składniki:
Filet z piersi indyka (wielkość w miarę zapotrzebowania),
jajko,
oscypek wędzony,
papryka ostra (chili),
pieprz,
czosnek (opcjonalnie),
olej z pestek winogron (wariant zdrowy lub cokolwiek innego do smażenia;)).
Sos czosnkowy:
małe opakowanie jogurtu naturalnego,
3 łyżki majonezu Jogomajo,
2 ząbki czosnku,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Pierś kroimy na cienkie, max. 1 cm grubości plastry, doprawiamy przyprawami i ew.nacieramy czosnkiem. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, obtaczamy każdy plaster w roztrzepanym w miseczce jajku i wrzucamy na patelnię. W międzyczasie łączymy w miseczce jogurt naturalny z majonezem light, dodajemy trochę pieprzu, wyciskamy czosnek i mieszamy. Po ok. 3 minutach smażenia przewracamy filety na drugą stronę i na każdym nich kładziemy plaster oscypka. Smażymy jeszcze ok. 5 min. i zajadamy np. z ziemniakami w mundurkach maczanych w sosie czosnkowym.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kiah |