Składniki:
Nóżki wieprzowe - szt. 4,
Przyprawy (Warzywko, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ew. zioła prowansalskie).
Jak przyrządzić?
4 nóżki wieprzowe oczyść ostrym nożykiem, umyj i wkładaj do dużego gara. A w garze wlej wody (ok. 1/3 wysokości gara), dodaj przyprawy typu Warzywko tak żeby wywar był dość mocno słony, do tego przyprawy - na pewno ziele angielskie (ze 20 bobków), liść laurowy (z 10 szt.) i coś na dodatek - np. troszkę ziół prowansalskich, chociaż ja ostatnio dodaje suszony seler. I w tym wywarze nóżki zagotuj, zmniejsz gaz i na wolnym ogniu gotuj długoooo... Jak już minie ze 3 godziny to wyjmij nóżki. Na talerz. Dodatki. I wsuwaj !!! Bez zbędnych ceregieli. A najlepsze to te obieranie z kostek. Może i kalorie, ale bez chemii i jak na stawy działa !!!
Potrzebne przybory:
Dość duży gar, ostry nożyk.
Jak podawać?
Najlepiej z ziemniakami, ew. z chlebem no i jakaś surówka lub inny dodatek, ale taki żeby nie przeważył smaku nóżek, np. surówka z białej kapusty albo ogórek małosolny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | donkeyman |