Składniki:
makaron 500 g typu małe gwiazdeczki, kwiatuszki,
20 dkg sera żółtego gouda,
20 dkg szynki konserwowej lub szynkowej (b.aromatyczna),
2-3 duże papryki czerwone,
puszka kukurydzy,
majonez,
sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Zaznaczam, że proporcje zawsze wyznaczam sobie wg smaku i uznania. Ważne aby było czuć paprykę.Makaron ugotować z łyżką oleju. Odcedzić i ostudzić. Wsypać do większej miski. Szynkę, ser i paprykę pokroić w kostkę, dodać. Wsypać kukurydzę.Doprawić do smaku majonezem i przyprawami (zazwyczaj wystarcza sam majonez). Wstawić do lodówki aby smaki się wymieszały. Okręcić lodówkę GRUBYM ŁAŃCUCHEM i zamknąć na kłódkę bez zapasowego klucza ;)))Robimy tą sałatkę od lat i nie zdarzyło się aby wytrzymała ponad 48h (nawet brat niejedzący mięsa od dziecka się nią zajada).SMACZNEGO!!! :)))
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | monisiak7 |