Składniki:
Naprawdę duży gar (można zmniejszyć o połowę).
Po 3 papryki czerwone, zielone, żółte, pomarańczowe,
2 pory,
2 puszki pomidorów bez skóry,
2 puszki czerwonej fasoli,
4 ziemniaki,
czosnek wg uznania,
przecier pomidorowy ilość wg uznania - sos ma być czerwony,
sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, oregano,
oliwa,
i najważniejszy - SER FETA.
Jak przyrządzić?
Papryki oczyścić, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z odrobiną oliwy i dusić, dodawać po trosze wody w razie potrzeby.Po chwili dodać por pokrojony w cienkie plasterki. Dalej dusić dodając już odrobinę soli. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, osuszyć. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić surowe ziemniaki. Mają się w zasadzie usmażyć jak frytki. nie muszą być całkiem miękkie, dojdą w papryce, chodzi i to żeby się zrobiła skórka. Następnie gdy papryka jest już prawie miękka, dodać pomidory -całą zawartość puszki,przyprawy - papryka, oregano, sól itd. Następnie dodajemy czerwoną fasolę - NIE PŁUCZEMY, wrzucamy całą zawartość puszki. Zagęści to potrawę. dodajemy ziemniaki, czosnek, przecier pomidorowy. Wszystko ma zabulgotać i ma być miękkie. Najlepsze jak się przegryzie. Podajemy z serem feta w kostce na wierzchu potrawy.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska, garnek itd.
Jak podawać?
W ładnej miseczce z serem feta.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |