Składniki:
2 litry wywaru z drobiu; 2 marchewki; 1 korzeń pietruszki; ćwierć selera; 10 cm jasnej części pora; 4 ziemniaki; 2 serki topione kremowe; 1/2 szklanki mleka; zielona pietruszka; sól; pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
2 litry wywaru z drobiu, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, ćwierć selera, 10 cm jasnej części pora (wszystko pokrojone w krótkie paseczki)- gotować 25 min na małym ogniu. Wrzucić 4 ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 20 min wlewamy roztrzepane w miseczce z 1/2 szklanki mleka, 2 serki topione kremowe. Zagotować. Posypać na wierzch zieloną pietruszkę. Doprawic do smaku: solą, pieprzem.
Jak podawać?
Do tej zupy podaję bułeczkę (oczywiście suchą).
Uwagi:
Zupa jest bardzo smaczna a samego smaku dodaje serek topiony. Jak czasem chcę zaszaleć, to daję 3 serki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | chilua |