Składniki:
1 kg łososia (najlepiej filet, bo jest bez ości),
1 czerwona papryka,
1 duża marchewka,
1 pietruszka - korzeń,
1 pomidor bez skórki,
1/2 cebuli dużej lub 1 mała,
3 ząbki czosnku,
2 litry wody - około,
3 liście laurowe,
1 łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
1 gałązka natki selera,
2 łyżki Vegety i maggi do smaku,
2 łyżeczki masła osełki (do podsmażenia),
pieprz - może być minikosteczka pieprz trzy kolory.
Jak przyrządzić?
Łososia kroję w kwadraty ok. 4 cm wielkości i delikatnie podsmażam na patelni z masłem ok. 5 min. Do garnka wlewam wodę i dodaję Vegetę, ostrą paprykę, liście laurowe, obrane i pokrojone warzywa. Gotuję na dość dużym ogniu, gdy jarzyny będą już miękkie, dodaję podsmażonego łososia razem z masełkiem (masełko nie może się przypalić !!!!). Po dodaniu łososia zmniejszam ogień i składniki mają się bulgotać, a nie gotować na dużym ogniu !!! Następnie kroję cebule w półtalarki i czosnek w kostkę (nie drobno), podsmażam na tej samej patelni co łososia - ma mieć złoty kolor. Dodaję wszystko z patelni do garnka. Doprawiam majerankiem i maggi do smaku. I gotowe - SMACZNEGO :)
Jak podawać?
Podaje gorąca zupę z ciepłymi grzankami natartymi czosnkiem.
Uwagi:
Ja podsmażam łososia dla poprawienia smaku w sobie, a sok który puści do masła też jest dodawany do garnka. Jak kto woli, można dodać na koniec czosnek dla poprawienia smaku i zapachu. Grzanki każdy sam sobie naciera czosnkiem, bo jak postoją to się robią gumowe i tak dobrze już nie smakują.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Katarzynka |