Składniki:
300 g mąki,
szklanka wody,
3 łyżki oleju,
ćwierć paczki drożdży,
sól,
kilka plasterków salami,
250 g pieczarek,
1 papryka,
mała cukinia,
mała cebula,
ketchup,
oliwki - ile kto lubi,
200 g startego sera,
oregano i inne zioła (co kto lubi).
Jak przyrządzić?
Wsypać mąkę do miski, posolić, zrobić w niej dołek i dodać drożdże i olej, stopniowo wlewać wodę porcjami i wyrabiać łyżką, a potem ręką aż ciasto stanie się miękkie ale nie lepkie. Odstawić do wyrośnięcia i w tym czasie przygotować dodatki: obrać i pokroić pieczarki w plasterki. Pokroić paprykę w paseczki, a cebulę i cukinię w plasterki. pieczarki z cebulą oraz cukinię podsmażyć osobno na oleju. Rozwałkować ciasto, posmarować ketchupem, obłożyć salami, pieczarkami, cukinią, papryką i oliwkami, posypać serem i ziołami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż brzeg ciasta będzie rumiany (około 2o minut).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Alina |