Składniki:
6-7 dużych płatów śledziowych (mogą być solone albo w zalewie octowej),
3 średnie ugotowane ziemniaki,
4 jajka na twardo,
3 średnie cebule,
3 jabłka,
4-5 ogórków kiszonych,
majonez,
sol i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Płaty śledziowe pokroić w kostkę ok. 2 na 2 cm. Jajka, ogórki, ziemniaki i cebule pokroić w kostkę, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem i posypać pieprzem do smaku. Najlepiej wstawić na noc do lodówki, żeby sałatka się "przegryzła". Jest doskonała zarówno do jedzenia z talerzyka + chlebek z masłem lub na kanapce.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, miska, tarka, łyżka, garnek do gotowania jajek i ziemniaków.
Jak podawać?
Ze świeżym chlebkiem. Pychota. W domu znika z prędkością światła, czasem nawet nie zdąży postać w lodówce.
Uwagi:
Uwaga! Jeśli używacie filetów solonych to proponuje dodać sól po tym jak sałatka postoi w lodówce, bo może się okazać wystarczająco słona. Wszystkie składniki są orientacyjne i można dodawać więcej lub mniej w zależności od upodobania. Ja osobiście wolę w tej sałatce śledzie z zalewy octowej ale to kwestia gustu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Milla |