Składniki:
1kg mieszanej ryby słodkowodnej (płocie, karasie, leszcze itp), szklanka octu 10%, pieprz, sól, liść laurowy, 2-3 ząbki czosnku, nieduża cebula może być czerwona, mała marchewka, mąka i olej do smażenia ryby
Jak przyrządzić?
Ryby oczyścić, większe pokroić na dzwonka, posolić i popieprzyć do smaku, obtaczać w mące i smażyć na oleju na złoty kolor, wymieszać dwie części wody i jedną część octu w takiej ilości aby usmażona ryba ułożona w naczyniu zalana płynem była poryta w całości, do mieszanki octu i wody dodać liść laurowy, dwa trzy posiekane ząbki czosnku, cebulkę pokrojoną w talarki (rozdzielić poszczególne krążki cebuli), pokrojoną w krążki marchewkę, oraz sól i pieprz do smaku, wszystko zagotować i zalać ostudzonym wywarem rybę
Potrzebne przybory:
Patelnia do smażenia ryb, naczynie do ułożenia smażonych ryb i zalania ich zalewą octową.
Jak podawać?
Ja zawsze przygotowuję rybę w wazie do zup i tak serwuję na stół, jest to rewelacyjna zakąska lub przystawka.
Uwagi:
Naczynie pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej trzy cztery dni, po tym czasie zjadanie płoci będzie się odbywało beż poszukiwania ości, leszczowe ości w kształcie litery Y nie będą zakłócały przyjemności konsumpcji rybek.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | zetor |