Składniki:
Na sos:
400 g mięsa wołowego,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
5-6 pomidorów suszonych w oleju (można kupić w sieci Gzella),
jeden duży sos Łowicz sos bolognese,
garść oliwek.
Przyprawy:
Bazylia, oregano, pomidory suszone, przyprawa do dań włoskich lub przyprawa Kotanyi do spaghetti.
2 łyżki oliwy z oliwek,
opakowanie płatów Lazanii,
duża kostka sera żółtego.
Jak przyrządzić?
Podgrzewamy oliwę na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula nabierze złocistego koloru dodajemy mięso mielone. W tym czasie kroimy pomidory suszone i oliwki przekrajamy na połówki. Gdy mięso już ładnie się rozdrobni dodajemy posiekane ząbki czosnku plus pomidory suszone, wcześniej pokrojone. Dodajemy przyprawy według własnych upodobań, można dodać też chilli aby potrawa nie była zbyt mdła. Wlewamy wodę do garnka i gotujemy płaty lazanii przez 2-3 minuty we wrzątku plus jedna łyżeczka oliwy (tym samym zapobiegniemy niemiłej niespodziance jaka często jest spotykana podczas robienia lazanii, że płaty nie są do końca zrobione w środku). Do mięsa na patelni wlewamy sos Łowicz, dodajemy oliwki mieszamy, podgrzewamy chwilkę i odstawiamy. Można zetrzeć ser, dobrze jest dodać do niego trochę oregano lub bazylii. Odcedzamy płaty lazanii z wody. Przygotowana brytwanka trzeba nasmarować cienką warstwą masła lub oliwy. Kładziemy kolejno makaron, ser, sos, makaron...itp. Góra musi być posypana serem i udekorowana paroma oliwkami. Wstawiamy przygotowaną lazanię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Potrzebne przybory:
Prąd, gaz, kuchnia, patelnia, lodówka itp. brytwanna do lazanii, talerz i głód :)
Jak podawać?
Kroić w kostki, udekorować listkiem bazylii i podawać na talerzu, plus czerwone wino.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | szefowa jest tylko jedna |