Składniki:
dwa twarde duże pomidory,
cztery średniej wielkości ogórki kiszone,
jedna średnia cebula,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory i ogórki kroję w dość drobną kostkę. Cebulę w "piórka", głównie ze względów estetycznych, bo wygląda ciekawiej. Łączę warzywa, przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, miseczki.
Jak podawać?
Oczywiście do obiadów, najlepiej z ziemniakami.
Uwagi:
Pomidory puszczają dużo soku, można sobie z tym poradzić w ten sposób: posolone, pokrojone pomidory odstawiamy na kilkanaście minut, po tym, jak puszczą sok, olewamy go i dopiero wtedy łączymy z resztą. Surówka nie będzie rozwodniona i dużo przyjemniej będzie się ją jadło.Ponadto polecam jeść na świeżo, kilkanaście/dziesiąt minut po przygotowaniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Justynka |