(Prze)pyszny filet

Przepis kulinarny

Składniki:

1 podwójny i 1 pojedynczy filet drobiowy,
20 dag pieczarek,
1 pomidor (duży),
2 papryki czerwone (duże),
10 dag żółtego sera (najlepiej w plastrach),
1 zupa pieczarkowa (w proszku),
duża łyżka miękkiego masła do wysmarowania naczynia,
woda,
śmietana (12%).

Jak przyrządzić?

Filety czyścimy, kroimy na ok. 6 kawałków. Układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy połową pokrojonych w plasterki (i obranych rzecz jasna!) pieczarek. Na to układamy paprykę pokrojoną w kostkę, na to pokrojone w grubsze plastry pomidory, na to znów pieczarki. Zalewamy ugotowaną w ten sposób zupą: Mieszamy w garnku pół szklanki śmietany ze szklanką wody i gotujemy 5 min. na średnim ogniu. Tym zalewamy naszą potrawę i układamy na wierzch plastry żółtego sera. Zamykamy. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. Smacznego :)

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne, deska, nóż (ostry!) itp.

Jak podawać?

Ja podaję z pieczonymi ziemniaczkami. (Ziemniaki gotujemy w mundurkach, zimne kroimy w ćwiartki. Smażymy na oleju, przyprawiamy: gałką muszkatołową, kurkumą, granulowanym czosnkiem, pieprzem, solą, itp. )

Uwagi:

Jeśli nie odpowiada Wam przepis, proszę powstrzymać się od chamskich i uszczypliwych komentarzy :))

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Przybliżony koszt16 zł
AutorMarta Elka

(Prze)pyszny filet: Podobne przepisy

(Prze)pyszny filet: wypróbuj również

Powiązane Tematy