Składniki:
1 podwójny i 1 pojedynczy filet drobiowy,
20 dag pieczarek,
1 pomidor (duży),
2 papryki czerwone (duże),
10 dag żółtego sera (najlepiej w plastrach),
1 zupa pieczarkowa (w proszku),
duża łyżka miękkiego masła do wysmarowania naczynia,
woda,
śmietana (12%).
Jak przyrządzić?
Filety czyścimy, kroimy na ok. 6 kawałków. Układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy połową pokrojonych w plasterki (i obranych rzecz jasna!) pieczarek. Na to układamy paprykę pokrojoną w kostkę, na to pokrojone w grubsze plastry pomidory, na to znów pieczarki. Zalewamy ugotowaną w ten sposób zupą: Mieszamy w garnku pół szklanki śmietany ze szklanką wody i gotujemy 5 min. na średnim ogniu. Tym zalewamy naszą potrawę i układamy na wierzch plastry żółtego sera. Zamykamy. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 min. Smacznego :)
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, deska, nóż (ostry!) itp.
Jak podawać?
Ja podaję z pieczonymi ziemniaczkami. (Ziemniaki gotujemy w mundurkach, zimne kroimy w ćwiartki. Smażymy na oleju, przyprawiamy: gałką muszkatołową, kurkumą, granulowanym czosnkiem, pieprzem, solą, itp. )
Uwagi:
Jeśli nie odpowiada Wam przepis, proszę powstrzymać się od chamskich i uszczypliwych komentarzy :))
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | Marta Elka |