Składniki:
5 jajek, kostka margaryny, 1 szklanka mąki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, czubata łyżka kakao, garść posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.
Jak przyrządzić?
Całe jajka wraz z cukrami ubić na pianę (można użyć miksera). Wciąż ubijając dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać gorącą, roztopioną margarynę oraz kakao i orzechy . Wszystko dokładnie wymieszać, wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę wyjąć z formy, polać gorącą polewą i posypać orzechami.
PRZYGOTOWANIE POLEWY:
2 łyżki śmietany, 3 łyżki cukru, 5 dkg margaryny, 2 łyżki kakao gotować razem cały czas mieszając.
Jak podawać?
Ja osobiście bardzo lubię jeść babkę przestudzoną, popijając do niej zimne mleko.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | kocimiętka :) |