Składniki:
0,5 l kefiru, musztarda, Vegeta, papryka słodka i ostra, 2-3 główki czosnku, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek, miód, sos Worcester, sos sojowo grzybowy.
Jak przyrządzić?
Do kefiry wlewamy pół szklanki oliwy, trzy łyżki musztardy (rodzaj musztardy zależny od gustu i preferencji smakowych, bardziej ostro musztarda np: rosyjska, bardziej łagodnie musztarda stołowa), łyżka czubata Vegety, łyżeczka papryki ostrej, łyżeczka papryki słodkiej, rozgnieciony główki czosnku, łyżka pieprzu ziołowego, łyżka miodu, łyżka sosu Worcester, łyżka sosu sojowo grzybowego. wszystko razem mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso przygotowane do pieczenia na grillu np. karkówkę, żeberka, skrzydełka z kurczaka
Potrzebne przybory:
Naczynie do wymieszania składników.
Uwagi:
mięso przed grillowanie musi odstać w marynacie co najmniej 12 godzin, w czasie grillowania smarujemy mięso marynatą.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | zetor |