Składniki:
Mięso mielone (0,5 kg),
Przecier pomidorowy,
2 kostki wołowe (ew. jakieś inne byle rosołowe),
Makarom (jaki kto lubi),
Mąka.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wybrany przez siebie makaron i odcedzamy go. Do rondla wlewamy olej i podgrzewamy na wolnym ogniu, wrzucamy mięso mielone widelcem (można palcami) formułując z nich pulpeciki (wielkość dowolna). Podsmażamy mięso, następnie dodajemy ok 2 kopiate łyżeczki przecieru pomidorowego i smażymy po 2 góra 3 min dolewamy wody (tak aby sos był w miarę rzadki), dodajemy kostki rosołowe, maggie i przyprawy (może być oregano, bazylia - wg. uznania). Do pół kubka wody dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy aż nie będzie grudek, następnie dodajemy do gotującego się już sosu i czekamy aż ponownie się zagotuje. Smacznego! Sos jest gotowy i można go zjeść z makaronem :]
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Świstak |