Składniki:
szpinak - najlepiej świeży,
śmietana 12% (do zup i sosów),
ser lazur błękitny,
czosnek,
masło,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Liście szpinaku dobrze opłukać, odciąć ogonki, jeśli są duże - pokroić. Na patelnię wrzucić łyżeczkę masła. Na to szpinak i czosnek pokrojony w kostkę, które dusimy chwilę, aż szpinak nie osiądzie. Dodajemy lazur pokrojony w kostki - ok. 1 łyżka czubata wystarczy. Jak lazur zacznie się rozpuszczać, dodajemy odrobinę śmietany. Mieszamy aż nie zgęstnieje. Na końcu, jeśli trzeba, dosolić. Po przełożeniu na talerz pieprzymy wg uznania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Marti |