Składniki:
Biszkopt (normalna blacha):
6 jajek,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 opakowania olejku śmietankowego do ciasta,
2 łyżeczki oleju lub wody,
1 szklanka cukru.
Masa Kubuś:
1 duży Kubuś z marchewką,
3/4 kostki margaryny,
3 budynie śmietankowe,
4 łyżki cukru.
Masa śmietanowa:
1/2 l śmietany kremówki (30%),
1 cukier waniliowy,
0,5 szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny - rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody.
DODATKOWO:
2 opakowania herbatników (petit beurre),
cukier puder (3-4 łyżki) na lukier,
cytryna (lub mleko) na lukier.
Jak przyrządzić?
1. BISZKOPT
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksując dodać żółtka. Mikser włączyć na małe obroty i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, następnie dodać olej (wodę),olejek śmietankowy i lekko przemieszać.
2.MASA KUBUSIOWA
Sok Kubuś wlać do garnka i wrzucić margarynę. Wstawić na ogień, aby się rozpuściło. Wcześniej odlać trochę Kubusia do szklanki i rozpuścić w niej budynie. Ugotować budyń na Kubusiu, dodać cukier. Trzeba cały czas mieszać!!!Gorący budyń "Kubuś" wylać na przestudzony biszkopt.
3. MASA ŚMIETANOWA
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, tak, aby ją zakryć. Wymieszać; musi napęcznieć, aż zrobi się sztywna.Wtedy zalać do pełnej szklanki gorącą wodą. Wymieszać dobrze, aż się rozpuści. Odstawić, musi wystygnąć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Ubić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę (powinna mieć konsystencję zsiadającej się galaretki) i wymieszać. Krem śmietanowy wyłożyć na przestudzony budyń "Kubuś". Na wierzchu ułożyć herbatniki. Polać lukrem (można też zrobić wersję z polewą czekoladową).
Lukier:
Wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Dodać cukier puder (1/2 szklanki) i utrzeć.
Ps. Czasochłonne...ale jakie pyszne i jak świetnie wygląda!!!!!
Potrzebne przybory:
Mikser
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | cleophee |