Składniki:
3 duże piersi z kurczaka,
2 średnie cebule,
4 ząbki czosnku,
sól, pieprz, olej,
600 g pieczarek,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
2 małe puszki przecieru pomidorowego,
2 butelki po 330 ml soku pomidorowego,
oregano, bazylia, zioła prowansalskie,
500 ml mleka,
50 g masła,
3 łyżki mąki,
300 g żółtego sera np. Gouda,
½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej,
papryka ostra,
makaron.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać, posolić, doprawić pieprzem i usmażyć. Pieczarki pokroić na plasterki, dodać do kurczaka. Do wina dolać 150 ml wody i wlać do pieczarek. Dusić pod przykryciem, gdy pieczarki zmiękną odkryć i odparować płyn. Doprawić do smaku. Zrobić sos pomidorowy: do soku pomidorowego dodać przecier pomidorowy, zioła, , doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. odać sos do kurczaka i chwilę pogotować chwilę.Formę wysmarować olejem, ułożyć płaty lasagne, ½ farszu, płaty lasagne, resztę farszu, płaty lasagne. Zalać sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy:
Mleko wymieszać z mąką, dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Masło roztopić na patelni, dodać przyprawione mleko, mieszać aż zgęstnieje, dodać 1/3 startego żółtego sera i mieszać aż ser się rozpuści. Zalać sosem lasagne i piec ok. 30 – 40 min. W temp. 170 °C. Przed końcem pieczenia posypać resztą startego sera i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Autor | Evi |