Składniki:
Filet z kurczaka, 4 średnie cebule, papryka czerwona, 150ml kwaśnej śmietany 18%, ząbek czosnku, pasta Sambal, Oelek, pieprz, sól, oregano, bazylia, kardamon, imbir w proszku, rozmaryn, pieprz zielony, olej.
Jak przyrządzić?
Filet kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, cebulę kroimy w piórka, dodajemy do kurczaka, dusimy chwilę aż cebula zmięknie, dodajemy łyżeczkę pieprzu zielonego, wlewamy pół szklanki wody, dodajemy przyprawy, roztarty czosnek i pastę według uznania, paprykę czerwoną pokrojoną w dużą kostkę i znów "dusimy" sos ok 5-10 minut. Hartujemy śmietanę łyżką sosu i łączymy z resztą. Chwilę gotujemy na małym ogniu i ewentualnie doprawiamy do smaku. Życzę udanego gotowania!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Autor | rok2 |