Składniki:
20-30 dag makaron (świderki lub kolanka),
30-50 dag filetów z kurczaka,
30-50 dag pieczarek,
mały por,
mała czerwona papryka,
żółty ser [najlepiej tarty],
150 ml śmietanki,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
papryka w proszku.
Jak przyrządzić?
Paprykę obieramy i kroimy w kosteczkę, pieczarki w paski a pora na drobno. Filety z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, kroimy w kosteczkę i wrzucam na patelnię. W międzyczasie gotujemy makaron na półmiękko, w dobrze osolonej wodzie. Gdy będzie gotowy, mieszamy go z ziołami prowansalskimi,(ja dodaję jeszcze kilka kropel oliwy z oliwek)i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Warzywa podzielić na 2 porcje - jedną kładziemy na makaron,[można delikatnie posolić i popieprzyć wtedy pieczarki mają lepszy smak] na to usmażonego kurczaka i na wierzch drugą porcję [i również delikatnie przyprawić]Całość polać delikatnie śmietanką [ja osobiście używam Rama Cremefine do gotowania] i posypać obficie serem. Piec 25-30 min w piekarniku w temp. 200°C
Potrzebne przybory:
nóż + deska, patelnia, garnek, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Płaską łyżką, od spodu :)
Uwagi:
Napisałam 30-50dag,bo to zależy od formy,w której pieczemy. Do małej formy wejdzie oczywiście mniej składników ;).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Autor | SoNja |