Składniki:
Karp, 500 ml śmietany 30%, 3-4 cebule, sól, pieprz, przyprawa do ryb.
Jak przyrządzić?
Wybieramy rybę pasującą wielkością do brytfanki jaką dysponujemy:) Wypatroszoną rybę bez głowy solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do ryb, pozostawiamy na kilka godzin lub całą noc. Karpia kroimy w dzwonki i delikatnie obsmażamy na patelni. W garnku gotujemy 500ml śmietany 30% (czerwona łaciate) z 3-4 cebulami pokrojonymi w krążki, obficie solimy i pieprzymy. Gotujemy do zmięknięcia cebuli i zgęstnienia śmietany. Karpia układamy w brytfance i zalewamy śmietaną. Pieczemy 1h pod uchylą pokrywką.
Jak podawać?
W wigilię;]
Uwagi:
Podstawowe wigilijne danie w moim domu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | retsyM |