Składniki:
groch łuskany 0,5 kg, kapusta kiszona 1 kg (po odciśnięciu), grzyby suszone lub bulion grzybowy, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, tymianek, majeranek.
Jak przyrządzić?
Groch płuczemy kilkakrotnie, potem moczymy minimum 6 godzin, gotujemy w tej samej wodzie do momentu, aż zrobi się miękki i zacznie się rozpadać. Wody w garnku nie powinno być zbyt dużo, mieszamy często bo może się przypalić.Kapustę wyciskamy mocno oraz płuczemy kilkakrotnie by nie była zbyt kwaśna. Do garnka z bulionem grzybowym (oczywiście jak mamy suszone grzyby moczymy je kilka godzin i kroimy i stosujemy zamiast bulionu) wrzucamy kapustę i gotujemy aż będzie miękka. Doprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym, majerankiem, solą, tymiankiem.Dodajemy groch i jeszcze trochę gotujemy mieszając dość często.
Jak podawać?
Z pieczywem i karpiem. Ostatnio podano taką kapustę z kaszą gryczaną na bankiecie i muszę przyznać że smakowało. Na obecną wigilię również podam z kaszą a karp będzie tym razem z czymś innym.
Uwagi:
Zarówno groch jak i kapusta ma się prażyć w garnku i ja staram się to robić w jak najmniejszej ilości wody. 2 cm ponad poziom grochu i kapusty wystarczy (dolewam z czajnika wrzątek w razie potrzeby). Można dodać oregano a nawet trochę curry ale z tradycyjną potrawą wigilijną nie będzie miało to nic wspólnego choć walory smakowe lepsze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Grzesiek_S-ec |