Składniki:
Paczka spaghetti (najlepiej upolować oryginalny włoski, NIGDY nie wybierać najtańszego niewiadomocosia), 1 kartonik z przecierem pomidorowym (jeśli znajdziecie, warto dodać również 5 łyżek stołowych sosu marki Mutti), szczypta bazylii, oregano, łyżeczka cukru, ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli, 50 g. tartego sera parmezan, ew. 250 gramów mielonej wieprzowiny, dobry humor i apetyt!
Jak przyrządzić?
MAKARON: Wstawić wodę na makaron, wlać do niej 1 łyżkę oliwy i dosypać 1 łyżeczkę soli. Poczekać aż się zagotuje i wrzucić makaron. Gotować w zależności od liczby minut podanej na opakowaniu. Odcedzić. SOS: Na patelni rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić do niej nie rozgnieciony, lecz tylko obrany ząbek czosnku i ew. mięso (jednak my robimy bez niego). Poczekać, aż czosnek (i ew. wieprzowina) się podsmaży i wlać cały karton pomidorów, wraz z (nieobowiązkowe!) 5 łyżkami sosu Mutti. Odparowywać 5 minut. Wrzucić łyżeczkę soli, cukru, szczyptę bazylii i oregano. Odparowywać jeszcze 20 minut. Makaron polać sosem (uprzednio wyjąć ząbek czosnku), posypać parmezanem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Dobrym rozwiązaniem jest "łyżka próbowaczka". Możemy kosztować sosu i przyprawiać go, dopóki nie będzie idealny.
Jak podawać?
Na dużym talerzu, posypaną parmezanem, z listkiem świeżej bazylii dla dekoracji.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Zuzia&Julia |