Składniki:
Opakowanie makaronu sojowego, opakowanie krewetek koktajlowych, dwie łodygi selera naciowego, puszka bambusa marynowanego, średniej wielkości marchewka, sos sojowy, sos chili, opakowanie kiełków, przyprawy: sól, pieprz, przyprawa pięć smaków.
Jak przyrządzić?
Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Na początku rozmrożone krewetki zalewamy trzema łyżeczkami sosu chili i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz np. olej roślinny i dodajemy drobno posiekany seler naciowy oraz marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Wszystko solimy i pieprzymy oraz dodajemy dwie łyżki sosu sojowego. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy bambus (najlepiej paseczki bambusa pokroić w cieńsze paseczki). Mieszamy wszystko dokładnie i smażymy jeszcze ok. 5 minut, by warzywa przeszły własnym smakiem i sosem sojowym. Następnie wrzucamy krewetki koktajlowe, które powinny smażyć się z warzywami ok 5-8 minut. Przedostatnim składnikiem są kiełki, które na patelni powinny być ok. 7 min. wszystko dokładnie mieszamy. Ponownie doprawiając solą, pieprzem, odrobiną przyprawy pięciu smaków, sosu chili i ponownie sosu sojowego. Do wszystkich warzyw z krewetkami dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy dolewając sosu sojowego i ewentualnie sosu chili trzymając patelnie na ogniu jeszcze kilka minut. Doprawiamy jeszcze do smaku i możemy zabierać się do jedzenia.
Uwagi:
Soląc smażone warzywa musimy pamiętać, iż w trakcie smażenia będziemy dolewać sosu sojowego, który i tak jest słony.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | sonia |