Sk艂adniki:
Opakowanie makaronu sojowego, opakowanie krewetek koktajlowych, dwie 艂odygi selera naciowego, puszka bambusa marynowanego, 艣redniej wielko艣ci marchewka, sos sojowy, sos chili, opakowanie kie艂k贸w, przyprawy: s贸l, pieprz, przyprawa pi臋膰 smak贸w.
Jak przyrz膮dzi膰?
Makaron przyrz膮dzamy wed艂ug przepisu na opakowaniu. Na pocz膮tku rozmro偶one krewetki zalewamy trzema 艂y偶eczkami sosu chili i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy t艂uszcz np. olej ro艣linny i dodajemy drobno posiekany seler naciowy oraz marchewk臋 pokrojon膮 w cienkie s艂upki. Wszystko solimy i pieprzymy oraz dodajemy dwie 艂y偶ki sosu sojowego. Gdy warzywa b臋d膮 ju偶 mi臋kkie dodajemy bambus (najlepiej paseczki bambusa pokroi膰 w cie艅sze paseczki). Mieszamy wszystko dok艂adnie i sma偶ymy jeszcze ok. 5 minut, by warzywa przesz艂y w艂asnym smakiem i sosem sojowym. Nast臋pnie wrzucamy krewetki koktajlowe, kt贸re powinny sma偶y膰 si臋 z warzywami ok 5-8 minut. Przedostatnim sk艂adnikiem s膮 kie艂ki, kt贸re na patelni powinny by膰 ok. 7 min. wszystko dok艂adnie mieszamy. Ponownie doprawiaj膮c sol膮, pieprzem, odrobin膮 przyprawy pi臋ciu smak贸w, sosu chili i ponownie sosu sojowego. Do wszystkich warzyw z krewetkami dorzucamy makaron i dok艂adnie mieszamy dolewaj膮c sosu sojowego i ewentualnie sosu chili trzymaj膮c patelnie na ogniu jeszcze kilka minut. Doprawiamy jeszcze do smaku i mo偶emy zabiera膰 si臋 do jedzenia.
Uwagi:
Sol膮c sma偶one warzywa musimy pami臋ta膰, i偶 w trakcie sma偶enia b臋dziemy dolewa膰 sosu sojowego, kt贸ry i tak jest s艂ony.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 |
Przybli偶ony koszt | 35 z艂 |
Autor | sonia |