Składniki:
4 polędwiczki, płynna marynata ognista (Kamis), dwie duże czerwone cebule, szklanka malin (mogą być mrożone), 1/3 szklanki czerwonego wina pół słodkiego, ocet balsamiczny, sałaty różnego rodzaju, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, oliwa z oliwek, ocet winny, przyprawy, parmezan, 2 ząbki czosnku, masło, bagietka.
Jak przyrządzić?
Polędwicę zalewamy marynatą i odstawiamy na 2h a następnie pieczemy w piekarniku ok.40 min w temp. 180 stopni. Gdy polędwica się piecze możemy przyrządzić konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy ją do rondelka z rozpuszczonym masłem i tak smażymy ciągle mieszając aż będzie miękka i będzie się rozpadała. Następnie wrzucamy maliny i dolewamy wina. Gdy wino się zredukuje dolewamy łyżkę octu balsamicznego i szczyptę cukru a następnie czarny pieprz i odrobinę soli. Wszystko ciągle mieszamy aż powstanie masa cebulowa -malinowa. Przygotowujemy sałatę. Rwiemy wszystkie rodzaje sałat, mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet winny, przyprawiamy sola, pieprzem, Vegetą. 10 minut pod koniec pieczenia przygotowujemy bagietkę. Z masła i czosnku i przypraw przyrządzamy masełko czosnkowe. Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy z każdej strony masłem, następnie składamy na folii aluminiowej i zawijamy i wkładamy na ostatnie minuty pieczenia do piekarnika. Na talerzach rozkładamy przyprawioną sałatę. Rozkładamy przekrojone na pół pomidorki i oliwki, wszystko doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na środku kładziemy garstkę kiełków.Podgrzewamy konfiturę. Wyciągamy polędwicę i kroimy ją na plastry, które rozkładamy na warzywach. Na plastrach kładziemy odrobinę konfitury a wszystko przykrywamy jeszcze tarkowanym parmezanem. Do tego wystarczy wyjąć już tylko bagietkę i można jeść.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | sonia |