Składniki:
Ziemniaki(ok. 7-8szt), oliwa, boczek, wędlina, cebula, czosnek (3 ząbki), żółty ser, parmezan.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, wrzucić do miski, posypać delikatem do mięs i polać ok. połową szklanki oliwy lub oleju. dokładnie wymieszać, posolić. Ziemniaki przełożyć do blaszki i piec w piekarniku -aż się zarumienią.W tym czasie pokroić boczek i wędlinę w kostkę, usmażyć na patelni. Zdjąć z patelni. Usmażyć pokrojoną w krążki cebulę tak aby się zarumieniła, w połowie smażenia dorzucić pokrojony w plasterki czosnek. Gdy ziemniaki się upieką posypać nimi podsmażone wcześniej składniki, na wierzch położyć plasterki żółtego sera, posypać parmezanem. Piec w piekarniku, aż ser się roztopi. Smacznego!
Jak podawać?
Ja podaję z surówką z kapusty pekińskiej i kukurydzy z sosem śmietanowym: 2 łyżki śmietany, odrobina soli, pieprzu, cukru i octu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2,3 |
Autor | Pokemon |