Składniki:
Biszkopt z 4-5 jaj
Masa:
3 budynie śmietankowe, 3 szklanki wody, 1 szklanki cukru, sok z 4 cytryn, 1 kostka masła, 3 żółtka, 3 małe śmietany kremowe 30%, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka cukru pudru, 2 paczki herbatników prostokątnych, gorzka czekolada.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka mąki tortowej,woda.
Jak przyrządzić?
Zmiksować 1 szklankę wody, budynie w proszku, żółtka i na koniec wlać przecedzony sok z cytryn.Zagotować pozostałe 2 szklanki wody z cukrem, wlać zmiksowany budyń i mieszając cały czas, zagotować. Wystudzić i utrzeć z masłem na puszysty krem. Upieczony biszkopt nasączyć delikatnie wodą z odrobiną soku z cytryny i cukrem. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem.Śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem (1 łyżka) i cukrem waniliowym. Wyłożyć na krem. Wyrównać całość i na całym cieście ułożyć herbatniki. Cukier puder z mąką wymieszać i dolewać po troszeczkę wody, ucierać łyżeczką. Na herbatniki wylać lukier. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Autor | ewusia2008 |