Składniki:
piersi z kurczaka ilość w zależności od ilości głodnych brzuchów; żółty ser starty lub w plastrach (polecam ser gouda); zielone oliwki pokrojone w plasterki; przyprawa Delikat do mięs Knorra(ważne żeby był to Delikat do mięs taki pomarańczowy a nie uniwersalny, który smakuje jak Vegetta!- blee), sól, pieprz, papryka ostra w proszku; olej, masło roślinne.
Jak przyrządzić?
Piersi umyć, osuszyć. Duże piersi przekroić w poprzek na pół aby kawałki były w miarę cienkie wtedy mięsko lepiej "przechodzi" przyprawami, jest smaczniejsze i szybciej się przygotowuje. Przekrojone piersi oprószyć z dwóch stron odrobiną soli, pieprzem, papryką i Delikatem.Na patelni rozgrzać olej i krótko smażyć piersi z każdej strony (ok 1 min z każdej strony) tak aby przyprawy się nie przypaliły a mięso tylko leciutko przysmażyło się z wierzchu. Rozgrzać piekarnik do temp ok 220 stopni (z termoobiegiem 200 stopni). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim piersi, dolać pozostały ze smażenia tłuszcz. Na wierzchu ułożyć 2-3 łyżki masła roślinnego. Naczynie przykryć (jeśli nie mamy naczynia z pokrywa można przykryć folią aluminiową), piersi piec ok 30 min. Na ok 10 min przed końcem pieczenia zdjąć folię lub pokrywę, na mięsie ułożyć plastry sera żółtego oraz oliwki.Gdy ser się rozpuści i lekko przyrumieni potrawa jest gotowa.
Potrzebne przybory:
Patelnia, naczynie żaroodporne z pokrywą (lub folia aluminiowa do przykrycia mięsa), nóż.
Jak podawać?
Ja podaję z ziemniaczkami zapiekanymi z masełkiem czosnkowymi i posypanymi przyprawą do ziemniaków Kamis. Do tego sałatka: sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, papryka, sos vinegreat.Smacznego :)
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi dania bardzo aromatyczne proponuję, przed ułożeniem sera żółtego, mięsko posypać jeszcze ziołami prowansalskimi. Inny wariant podania: oliwki można zastąpić pieczarkami, smakuje równie dobrze.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Zuzka |