Składniki:
ciasto: 30dag mąki, 20g drożdży, ok,3/4szkalnki ciepłej wody, 4-5 łyżek oleju, 1/2łyżeczki soli
dodatki: 50dag mięsa mielonego (jakie kto woli), 1 większa cebula, 3 ząbki czosnku, świeża czerwona papryka, sałata lodowa, ogórek zielony, pomidor, mogą być pieczarki, przyprawy i zioła wg uznania, ser żółty, sos pomidorowy, sos czosnkowy.
Jak przyrządzić?
Ciasto: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z solą i olejem dodać do mąki, dobrze wyrobić ciasto podsypując mąką. Wyrobione ciasto posypać mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak podwoi swoją objętość rozwałkować na blaszce i gęsto ponakłuwać. Na ciasto rozsmarować sos pomidorowy (dla leniwych może być ketchup). W między czasie jak ciasto rośnie mięso usmażyć(jak do spaghetti) na odrobinie oleju dodać pokrojoną cebulę, przyprawy a pod koniec drobno posiekany czosnek i zioła. Paprykę pokrojoną w paski lub kostkę można dodać do smażenia lub rozsypać na mięso rozłożone na cieście. Na tym etapie można dodać pokrojone pieczarki i pomidora. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Dodać starty ser i podpiec aż się rozpuści. Po wyjęciu pizzę polać sosem czosnkowym (obowiązkowo) pokruszyć sałatę lodową a na wierzch pokrojonego zielonego ogórka.
Jak podawać?
Gorącą do tego mała szklaneczka chłodnego piwka;)Pizza bardzo dobra. Życzę smacznego!!!
Uwagi:
Sos czosnkowy można a nawet lepiej zrobić samemu bo jest lepszy i łatwy do zrobienia.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | jeruda |