Składniki:
1/2 kg mąki, 1/2 kostki drożdży (50g), 1/2 szklanki cukru , 1 niecała szklanka mleka, 2-3 jajka,
1/4 kostki masła lub margaryny (np. Kasia)
Jak przyrządzić?
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i 1/2 szklanki mleka- odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cukier utrzeć z jajkami (białka i żółtka razem) - można mikserem. Rozpuścić masło i ostudzić. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki, utarte z cukrem jajka i resztę mleka. Jeśli ciasto rzadkie dodać mąki wyrobić aż odstanie od ręki. Następnie dodać stopione masło. I wyrobić tak aby odstawało od reki a masło wciągnęło ciasto. (ok 15 min) Wyłożyć na blaszkę, rozciągając aby całą pokryło. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (np. na kaloryfer) na ok godzinę. Jak ciasto wyrośnie wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 30-40 minut. (Zależy od piekarnika). Po 25 min można sprawdzić (patyczkiem czy gotowe) - ciasto ma być brązowe z wierzchu.
Potrzebne przybory:
Stolnica lub miska do wyrobienia ciasta, garnki do rozpuszczenia masła i utarcia jajek, blaszka na ciasto - prostokątna średnia.
Jak podawać?
Najlepsze z mlekiem. Ale z kawusią też ok!
Uwagi:
Ja piekłam w 175 stopniach przez 25 min potem zmniejszyłam do 150. Jak sprawdziłam patyczkiem i było dobre - wyjęłam. Przed pieczeniem można posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem - to ciasto będzie błyszczało na wierzchu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 blaszka |
Autor | beata |