Składniki:
3 jajka, pół kiełbasy, 2 ogórki kiszone, 2 połowy papryki konserwowej, 2 łyżki tartego żółtego sera,
pół margaryny, 1 łyżka octu, pieprz do smaku, sól do smaku, pieprz chili do smaku, 4 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka musztardy, 1,5 litra wody.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet i odsalamy wodę. Do drugiego garnka dodajemy margarynę i roztapiamy ją. Kiełbasę, ogórki, paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy na tłuszcz. Do składników leczo dodajemy również ser, ketchup, i musztardę. Smażymy przez ok. 7 minut. Po usmażenie dodajemy dużo pieprzu i szczyptę pieprzu chili. Solimy do smaku. Garnek stawiamy na małym ogniu i przykrywamy, co jakiś czas należy przemieszać. Zagotowaną wodę wyłączamy i wbijamy jajka, następnie dogotowujemy przez 4 minuty. Gotujemy przez ok 4 minuty. Do małego garnka dodajemy 1 łyżeczkę margaryny, roztapiamy ją i dodajemy trochę wody, następnie 2 łyżki ketchupu i mieszamy aż przybierze konsystencje płyną jak sos. Jajka wyciągamy rozwijamy z foli. Podanie poniżej.
Potrzebne przybory:
3 garnki, łyżki, łyżeczki, deska, noże, folia aluminiowa, łyżka cedzakowa.
Jak podawać?
Jajka kładziemy w różnych miejscach na obrzeżach talerz. Na środek kładziemy leczo. Pół łyżeczki sosu polewamy na każde jajko. Następnie wycieramy łyżeczkę i moczymy jej kraj, po czym delikatnie tworzy cienkie paski sosu na wolnych brzegach talerza. SMACZNEGO
Uwagi:
Jajka w koszulkach często się rozchodzą więc, polecam stworzyć z foli aluminiowej szczelną rurkę i tam wbijamy jajko, następnie zawijamy i wkładamy do wody.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | mleczuś |