Składniki:
550 g mąki pszennej, 250 ml mleka , 40 g drożdży, 2 łyżki oleju, łyżeczka soli i cukru.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozcieramy palcami w ciepłym mlekudodajemy łyżeczkę soli i cukru i 500 g mąki mieszamy, taką masę odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykryć miskę ściereczką) po godzinie dodać do ciasta 2 małe łyżki oleju i mąki tyle aby przestało się ciasto lepić do rąk (ja to robię na oko posypie trochę zobaczę, że jeszcze się klei, to ciut więcej)i takie ciasto na blaszkę rozkładamy (ja kładę jeszcze dwie warstwy papieru do pieczenia na blachę).
Potrzebne przybory:
Miska i własne łapki.
Jak podawać?
Ja robię własny sos czosnkowy, który ponoć jest rewelacyjny (opinia znajomych) i ketchupem.
Uwagi:
Ja dalej polewam to ciasto ketchupem nakładam farsz np. kurczak, kukurydza, cebula, pieczarka, posypuje oregano i taką już zrobioną surową odstawiam na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładam do piekarnika na 30 min do temp. 180C,10 min przed końcem posypuję pizze serkiemjak ktoś lubi na cienkim cieście pizze to nie polecam tego przepisu :) bo ta wychodzi naprawdę duża, pulchna i pyszna :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 spore |
Autor | RYBKA |