Składniki:
Dwie piersi z kurczaka, szklanka piwa (żadne smakowe), szklanka mąki pszennej, jedno jajko, Vegeta lub jakaś inna podobna przyprawa, olej, szczypta ostrej papryki.
Sos:
dwie łyżki majonezu, dwie łyżki ketchupu, dwa ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Piersi pokroić w długie paski, w misce wymieszać mąkę z piwem, jajkiem i przyprawą (konsystencja musi być dość gęsta, żeby ciasto okleiło kawałki mięska, wrzucić do tego kawałki mięsa i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju tak, aby kawałki mięsa były zanurzone. Nakładać pojedynczo każdy kawałek, zwracając uwagę na to, żeby był cały oklejony ciastem, smażyć wedle uznania byle były chrupiące, wykładać do miski wyłożonej ręczniczkami papierowymi.Sos:Majonez wymieszać z ketchupem i wyciśniętym, czosnkiem, wymieszać.
Jak podawać?
Ja podaję domownikom z frytkami i sałatką grecką bez fety, ale same kawałki moczone w sosie są równie pyszną przekąską do piwa.
Uwagi:
Uważać, żeby kawałki się nie posklejałyosobiście piwa to ja pić nie lubię, ale te piersi uwielbiam.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | laryssa |