Składniki:
Kostka bulionu wołowego,
pół litra wody,
łyżka masła,
pół szklanki śmietany,
dwie łyżki mąki (ja używam krupczatki),
2 łyżeczki chrzanu,
po szczypcie soli, pieprzu i cukru.
Jak przyrządzić?
Zagotować pół litra wody i rozpuścić kostkę bulionową; w tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką; jak bulion będzie gotowy - wlewać pomału po łyżce bulionu do śmietany z mąką i mieszać po czym wszystko wlać do bulionu; dodać sól, pieprz, cukier i chrzan i jeszcze chwilkę gotować ciągle mieszając aż sosik zgęstnieje; SMACZNEGO!!:)
Uwagi:
Moja babcia zawsze robiła ten sosik do gotowanych jajek podawanych z ziemniaczkami:) ja stosuje również do wszelkiego rodzaju mięs i kotletów! pycha!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | DOTTA |