Chrzanowy sos mojej babci

Przepis kulinarny

Składniki:

Kostka bulionu wołowego,
pół litra wody,
łyżka masła,
pół szklanki śmietany,
dwie łyżki mąki (ja używam krupczatki),
2 łyżeczki chrzanu,
po szczypcie soli, pieprzu i cukru.

Jak przyrządzić?

Zagotować pół litra wody i rozpuścić kostkę bulionową; w tym czasie rozmieszać śmietanę z mąką; jak bulion będzie gotowy - wlewać pomału po łyżce bulionu do śmietany z mąką i mieszać po czym wszystko wlać do bulionu; dodać sól, pieprz, cukier i chrzan i jeszcze chwilkę gotować ciągle mieszając aż sosik zgęstnieje; SMACZNEGO!!:)

Uwagi:

Moja babcia zawsze robiła ten sosik do gotowanych jajek podawanych z ziemniaczkami:) ja stosuje również do wszelkiego rodzaju mięs i kotletów! pycha!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
Przybliżony koszt2 zł
AutorDOTTA

Chrzanowy sos mojej babci: Podobne przepisy

Chrzanowy sos mojej babci: wypróbuj również

Powiązane Tematy