Składniki:
Ciasto pierogowe klasyczne – 200g, twaróg lub mascarpone – 100g, czekolada gorzka – 70g, masło – 100g, goździk, cynamon – do smaku, świeża miętą - kilka listków, sól, cukier – do smaku.
Jak przyrządzić?
Ciasto pierogowe rozwałkować w cieniutkie plastry. Farsz: twaróg łączymy z rozpuszczoną czekoladą, odrobiną soli, cukru i Goździka. Formujemy pierożki nie za duże. Gotujemy w osolonej wodzie. Sos: rozpuszczamy masło, wkładamy malutką kostkę z jabłek, ciut cynamonu i obsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy miętę. Ugotowane pierożki prosto z wody wykładamy na patelnię z jabłkami w maśle. Pozostała na pierogach woda emulguje z masłem tworząc jednolity sos. Można ubrać posiekanymi truskawkami i listkiem świeżej mięty.
Jak podawać?
Talerz, dekoracja, wyobraźnia, ważne żeby dekoracja była jadalna, a listek mięty jest ok.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | moonjarek |