Roladki cielęce faszerowane morelą - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Udziec cielęcy bez kości – 1300 g, wątróbka drobiowa – 200g, podudzia kurczaka – 200g, chleb razowy – 50g, natka pietruszki – 2 pęczki, mleko – 100ml, morele suszone – 80g, cebula – 100g, bulion warzywny – 300 ml, kwaskowe jabłka – 2 szt.
Sałatka: sałata lodowa – 1 szt, ogórek świeży – 150g, rzodkiewka – 1 pęczek, liście świeżych ziół: bazylia, lubczyk, tymianek.
Dresing: jogurt naturalny gęsty – 100g, sok z cytryny – 1 szt, sól, pieprz, cukier – do smaku.

Jak przyrządzić?

Udziec cielęcy wycinamy w plastry, rozbijamy delikatnie i faszerujemy: Farsz: Do rondla z oliwą nakładamy posiekaną cebulę, wątróbki drobiowe, podudzia kurczaka oraz kilka cząstek jabłek. Intensywnie obsmażamy całość na rumiano. Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do masy. Dodać posiekaną natkę, tymianek oraz namoczone uprzednio we wrzątku morele suszone. Całość bardzo drobno siekamy a ½ masy wkładamy do malaksera i miksujemy. Farszem nacieramy mięso i rolujemy zrazy. Wiążemy lub spinamy zabezpieczając przed rozwinięciem. Zrazy oprószyć lekko mąką pszenną i smażyć na złoty kolor. Następnie ułożyć w rondlu lub naczyniu żaroodpornym i zalać lekkim bulionem warzywnym lekko przykrywając nim zrazy. Doprawić pieprzem, liściem laurowym i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. (do miękkości). Pod koniec lekko osolić. Sałatę lodową umyć i rozciąć w cząstki tak żeby cząstki nie rozsypały się i były związane szypułką. Ogórek oraz rzodkiewki kroimy w cieniuteńkie plastry i wraz ziołami przekładamy liście sałaty lodowej. Następnie polewamy dresingiem i podajemy. Pamiętamy że sos to płyn z duszenia mięsa.

Jak podawać?

wg wyobraźni

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt60 zł
Autormoonjarek

Roladki cielęce faszerowane morelą: Podobne przepisy

Roladki cielęce faszerowane morelą: wypróbuj również

Polędwiczki cielęce

... gości na naszych talerzach, co nie dyskwalifikuje go z tego, by od czasu na czasu znalazł się w naszym menu. Zaserwowanie polędwiczek cielęcych gościom spowoduje, że ty będziesz się doskonale czuła ... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli ...

dawno temu

Roladki mięsne

... powinna być tak dobrana, żebyśmy dostarczali organizmowi niezbędnych minerałów, witamin i mikroelementów każdego dnia. Dlatego też apeluję do Was – nie zapominajcie o mięsie! Szczególnie w upalne dni. A na zachętę podaję dwa przepisy na roladki ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Mięso wyrolowane!

...   Mięsne roladki, to kolejna potrawa, która dołącza do całej armii innych spod znaku „ 100 pomysłów na..”, bo inspiracji na jej przyrządzenie naprawdę nie brakuje. Możemy bawić się tu z dodatkami ... w postaci warzyw, owoców, ziół, a nawet ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Kurczak z morelami na cytrynowym kuskusie

... w przygotowaniu. Poniższy przepis pochodzi z Maroka, kraju o wspaniałych tradycjach kulinarnych. A oto przepis: 400g piersi z kurczaka,200g kaszy kuskus,150ml bulionu warzywnego,2 średnie morele (lub 150g ... kostkę morele (oczywiście bez ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Jak upiec schab?

... Weekend tuż tuż, planowałaś odpoczynek, ale ku twojej „ogromnej radości” na niedzielny obiad wpadną rodzice męża? Teściowa jak zwykle skrytykuje wszystko co ugotujesz? Nie tym razem. Schab z morelami ... Schab faszerowany już prawie gotowy. ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie. ... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka ...

dawno temu

Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię

... Twoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale ...

dawno temu

Serniczek na zimno z morelami

... : - 600 g twarogu homogenizowanego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej - 150 g suszonych moreli - 70 g miodu - 50 g płatków czekoladowych Przygotowanie: Suszone morele pokrój w drobną kostkę i wymieszaj ...

dawno temu

Powiązane Tematy