Składniki:
Udziec cielęcy bez kości – 1300 g, wątróbka drobiowa – 200g, podudzia kurczaka – 200g, chleb razowy – 50g, natka pietruszki – 2 pęczki, mleko – 100ml, morele suszone – 80g, cebula – 100g, bulion warzywny – 300 ml, kwaskowe jabłka – 2 szt.
Sałatka: sałata lodowa – 1 szt, ogórek świeży – 150g, rzodkiewka – 1 pęczek, liście świeżych ziół: bazylia, lubczyk, tymianek.
Dresing: jogurt naturalny gęsty – 100g, sok z cytryny – 1 szt, sól, pieprz, cukier – do smaku.
Jak przyrządzić?
Udziec cielęcy wycinamy w plastry, rozbijamy delikatnie i faszerujemy: Farsz: Do rondla z oliwą nakładamy posiekaną cebulę, wątróbki drobiowe, podudzia kurczaka oraz kilka cząstek jabłek. Intensywnie obsmażamy całość na rumiano. Chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do masy. Dodać posiekaną natkę, tymianek oraz namoczone uprzednio we wrzątku morele suszone. Całość bardzo drobno siekamy a ½ masy wkładamy do malaksera i miksujemy. Farszem nacieramy mięso i rolujemy zrazy. Wiążemy lub spinamy zabezpieczając przed rozwinięciem. Zrazy oprószyć lekko mąką pszenną i smażyć na złoty kolor. Następnie ułożyć w rondlu lub naczyniu żaroodpornym i zalać lekkim bulionem warzywnym lekko przykrywając nim zrazy. Doprawić pieprzem, liściem laurowym i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. (do miękkości). Pod koniec lekko osolić. Sałatę lodową umyć i rozciąć w cząstki tak żeby cząstki nie rozsypały się i były związane szypułką. Ogórek oraz rzodkiewki kroimy w cieniuteńkie plastry i wraz ziołami przekładamy liście sałaty lodowej. Następnie polewamy dresingiem i podajemy. Pamiętamy że sos to płyn z duszenia mięsa.
Jak podawać?
wg wyobraźni
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 60 zł |
Autor | moonjarek |