Składniki:
Makaron (ja daję muszelki gnocchi), suszone pomidory, czarne oliwki, pastella śródziemnomorska z suszonych pomidorów (w oryginale jest pasta łososiowa, ale z pastella smakuje mi lepiej), zioła prowansalskie lub oregano.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, pozostawiamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy suszone pomidory na paseczki i czarne oliwki na ćwiartki. Makaron polewamy łyżką oliwy wraz z przyprawami, stanowiącą zalewę suszonych pomidorów (ja czasem dodaję odrobinę oliwy z oliwek), do makaronu dodajemy pastellę, mieszamy, dodajemy pomidory i oliwki i mieszamy ponownie. Przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi lub oregano, można dodać posiekaną natkę pietruszki!
Uwagi:
Sałatkę należy zjeść zaraz po przyrządzeniu, gdy poleży (zwłaszcza w lodówce) nie jest już taka smaczna. Nie podałam proporcji, bo sama zawsze robię ją "na oko", proponuję, aby każdy proporcję ustalił sam wg własnego gustu. Orientacyjnie na 1 porcję (dla 1 os.) wychodzi: 100 g makaronu, łyżeczka pastelli, łyżeczka zalewy, ok.5-7 suszonych pomidorów, ok. 8 oliwek, sałatka bardzo sycąca.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | hanka |