Składniki:
1kg mąki, 1 1/2szkl. mleka, 15dag margaryny, 2 jajka, 10dag drożdży, 7 łyżek cukru, szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Odlać 1/2szkl. mleka do drożdży. Resztę mleka zagotować z tłuszczem zaparzyć połączoną z cukrem mąkę. Po przestudzeniu dodać rozpuszczone w mleku drożdże i jajka. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wałkować w koło. Pociąć trójkąty. Dać farsz na słodko lub każdy inny. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, nóż, garnek.
Uwagi:
Rogaliki są bardzo dobre. Utrzymują trochę dłużej świeżość niż inne rogaliki drożdżowe, dzięki zaparzonej mąki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 100 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Ala |