Składniki:
ok. 1kg. piersi z kurcząt, 1/3 szkl. oleju, pieprz, sól, przyprawa do kurczaka, słodka i ostra papryka, czosnek w proszku, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę welkości orzecha włoskiego wrzucić do miski zalać olejem, przyprawić do smaku według uznania (najlepsze są pikantne) i wszytko wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjąć z lodówki i jeszcze raz przemieszać, obtoczyć mięso wyjmując je z marynaty. Na blachę obłożoną sreberkiem do pieczenia i naoliwioną wyłożyć mięso i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 25 - 30 min.
Jak podawać?
Potrawę można jadać z ziemniakami, ale najlepiej smakuje z różnymi sosami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 - 6 |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | bartekdy |